Babka marmurkowa ze śmietaną

babka

Do przygotowania tej babki potrzebne nam będą następujące składniki: 1 tabliczka gorzkiej czekolady, 1 i 1/2 szklanki + 1 łyżka mąki tortowej, 1/2 kostki masła, 3/4 szklanki cukru drobnego, 1 opakowanie cukru waniliowego (8 g), 4 jajka, 1/2 szklanki śmietany 22-procentowej, 1/2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżka ciemnego kakao o niskiej zawartości tłuszczu (na przykład DecoMoreno), szczypta soli, mąk i tłuszcz do foremki, 1 opakowanie polewy czekoladowej.

Przygotowanie – gorzką czekoladę połammy, włóżmy do metalowej miseczki. Postawmy ją nad garnkiem z wrzącą wodą i mieszajmy do momentu, aż czekolada się stopi. Zdejmijmy z kąpieli wodnej, przestudźmy (ale nie dopuśćmy, aby ponownie stężała). Miękkie masło przełóżmy do miski, dodajmy cukier oraz cukier waniliowy i sól. Utrzyjmy na puszystą, jasną masę. Nie przerywając miksowania, wbijmy po jajku. Mąkę (1 i 1/2 szklanki) przesiejmy z proszkiem do pieczenia. Porcjami dodajmy do ucieranej masy. Dołóżmy także śmietanę i wsypmy proszek budyniowy. Całość wymieszajmy.

Ciasto podzielmy na dwie porcje. Do jednej dodajmy płynną czekoladę i 1 łyżkę kakao, a do drugiej – pozostałą łyżkę mąki. Foremkę na babkę posmarujmy tłuszczem. Oprószmy mąką. Na przemian wlewajmy jasne i ciemne ciasto. Lekko przemieszajmy widelcem, aby powstał marmurek. Pieczmy 60 minut czasu w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Wystudźmy. Babkę polejmy polewą czekoladową i ewentualnie udekorujmy ozdobami z marcepanu lub masy cukrowej.

Przepisy na rozmaite pyszności publikuje też strona https://www.pyszniej.pl.