Babka szafranowa z nutą pomarańczy

babka

Do przygotowania tej babki potrzebne nam będą następujące składniki: 3 szklanki mąki tortowej, 80 g świeżych drożdży, 2/3 szklanki cukru drobnego, 1 opakowanie cukru waniliowego (8 g), około ¾ szklanki mleka 3,2%, 8 żółtek, 150 g masła, 100 g rodzynek sułtańskich, 50 g drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej, 20 ml spirytusu, szczypta szafranu (ewentualnie 1/3 łyżeczki kurkumy), szczypta soli; ponadto – trochę masła i mąka do przygotowania formy, gotowy cukier.

Przygotowanie – niteczki szafranu namoczmy w spirytusie. Mąkę przesiejmy do miseczki, dodajmy sól. W mące zróbmy wgłębienie. Wkruszmy do niego świeże drożdże, wsypmy 1 łyżkę cukru drobnego, wlejmy połowę mleka, przemieszajmy z odrobiną mąki. Przykryjmy i odstawmy do wyrośnięcia na 15 minut czasu. Masło stopmy, wystudźmy. Kiedy zaczyn drożdżowy podwoi swoją objętość, dodajmy resztę cukru i cukier waniliowy. Wlejmy pozostałe mleko, dołóżmy żółtka. Dobrze wyróbmy. Pod koniec wyrabiania dojemy masło oraz namoczony w spirytusie szafran.

Ciasto ponownie przykryjmy i odstawmy na godzinę czasu w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto ładnie wyrośnie, wyłóżmy je na stolnicę. Posypmy bakaliami i ponownie zagniećmy. Formę na babę (z kominem) posmarujmy masłem, oprószmy mąką, napełnijmy ciastem do połowy wysokości. Przykryjmy i pozostawmy w cieple, aby podrosło. Kiedy ciasto wyrośnie do ¾ wysokości formy, wstawmy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza. Całość pieczmy około 48-52 minut czasu. Wybijmy z formy, oblejmy lukrem.

Możesz wpaść też na stronę www.torunski.pl, gdzie dowiesz się wielu smacznych informacji i poznasz kulinaria z okolic Torunia.

Dodatkowa uwaga – alternatywnie warto poznać też taką oto nową wersję: surowe ciasto podzielmy na małe porcje. Uformujmy z nich kulki. Ułóżmy je w formie jedna na drugiej. Po upieczeniu babka będzie wyglądała niebanalnie i podzielimy ją na porcję nawet bez noża.