Ciasto Shrek na zielono

Zrobić bajkowe ciasto, czemu nie, fajnym pomysłem jest ciasto shrek, nie dość że nazwa już mówi o tym, że ciasto będzie pycha, to widok sprawia, że nie można się doczekać kęsu. Ciasto to składa się z biszkoptu, ciasteczek delicji, zielonej galaretki aby dodać koloru bohaetra bajowego, przepysznej masy śmietankowej.

Do zrobienia bajkowego ciasta potrzebujemy

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Zielony budyń:

  • 1 litr Kubusia zielonego
  • 3 budynie śmietankowe bez cukru
  • 1 galaretka agrestowa

Masa śmietankowa:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 galaretka agrestowa

Dodatkowo:

  • 1 paczka Delicji smak kwestia gustu
  • 2 galaretki agrestowe
  • 700 ml wrzątku.

Warto dodać, że na stronie www.eodchudzanie.pl możemy znaleźć bardziej dietetyczną wersję przepisu na ciasto shrek.

Jak to wszystko przyrządzić?

Zaczynamy od rozpuszczenia we wrzątku zielonych galaretek przeznaczonych na wierzch ciasta, odstawiamy je do ostygnięcia. Zabieramy się za biszkopt, oddzielamy żółtka od białek. Do miski z białkami dodajemy na początek szczyptę soli i miksujemy na najwyższych obrotach miksera, gdy piana będzie puszysta i sztywna, dodaejmy stonpniowo do niej cukier ciągle miksując, musi nam się dobrze rozpuścić cukier, a nasa masa powina znacznie się zwiększyć objętościowo. Następnie dodajemy żółtka ciągle miskując do połączenia się składników. Na sam koniec do biszkoptu dodajemy obie maki przesiane przez sitko, i delikatnie mieszamy. Teraz potrzebujemy blaszki do ciasta, średniej najlepiej kwadratowej, ale nie jest to wymóg konieczny, wlewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika ustawionego do 170 stopni i pieczemy około 20-25 mintut. Gdy biszkopt jest upieczony pozostawiamy go do ostygnięcia, i bierzemy się za kolejną czynność.

Robimy zielony budyń

Budynie rozpuszczamy w jednej szklance zielonego kubusia, resztę naszego zeilonego soku zagotowujemy w garnku. Następnie wlewamy nasz wywar z budyniów i soku do środka i mieszamy przez chwilkę. Wszystko mieszamy do gęstości, wtedy dodajemy naszą sypką galaretkę i ściągamy z ognia, mieszamy do połączenia się składników ze sobą. Gorącą masę wylewamy odrazu na biszkopt, oddkładamy do ostygnięcia. Gdy jest już nasz zielony budyń wystudzony układamy na niego delicje. Zabieramy się do zrobienia masy śmietankowej, zaczynamy od rozpuszczenia we wrzątku galaretki, po czym zostawiamy ją do przestygnięcia, można letnią wstawić na chwilę do lodówki, aby przyspieszyć proces. W tym samym czasie bierzemy się za ubijanie śmietanki z cukrem pudrem, na sam koniec dodajemy powoli tężałą galaretkę dokładnie miskując do połączenia się składników. Tak gotowy krem wylewamy na nasze delicje w cieście, wstawiamy do lodówki na około 30 minut całe ciasto. Po tym czasie masa powinna być sztywniejsza, i teraz na sam koniec wylewamy galaretkę, którą uszykowaliśmy wcześniej. Ciasto wstawiamy na parę godzin do lodówki. Prawda, że świetnie wygląda, ale to nic w porównaniu ze smakiem.