Czekolada na gorąco w wydaniu domowym

Jeśli jesteśmy fanami czekolady i ogólnie lubimy słodycze, to od czasu do czasu możemy zafundować sobie kubek domowej, aromatycznej czekolady na gorąco. Wiadomo, że czekolada zawiera naprawdę dużo kalorii, dlatego spożywanie jej w nadmiernych ilościach nie jest wskazane, jednak nie musimy z niej rezygnować.

Zalety picia czekolady

Czekolada wpływa na nasz organizm pozytywnie, jeśli oczywiście nie przesadzimy z jej konsumpcją. Podobno działa przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Jest źródłem magnezu i często możemy przeczytać o tym, że czekolada spowalnia proces starzenia się. Jednak największą jej zaletą jest poprawa koncentracji i przede wszystkim poprawa nastroju. Więc nie zastanawiajmy się nad tym, czy sięgnąć po kubek gorącej, smacznej czekolady czy nie. Jeśli nie pijemy jej często i nie objadamy się słodyczami na co dzień, to jak najbardziej filiżanka czekolady jest wskazana i z pewnością nam nie zaszkodzi.

Jak przygotować czekoladę?

Wg przepisu ze strony kulinarna.pl przygotowanie czekolady na gorąco, jest naprawdę prostą sprawą. Potrzebne składniki to:

  • 250 ml mleka
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 50 g czekolady (mleczna, gorzka lub nawet biała)

Sposób przygotowania: mleko i śmietanę należy wlać do rondelka. Mieszając doprowadzić do gotowania i do tego momentu dokładać po kostce czekolady. Całość należy starannie mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Podawać od razu po zdjęciu z palnika.

To oczywiście bazowy, standardowy przepis na gorąca czekoladę, którą tak naprawdę możemy przygotować z rożnymi dodatkami. Do najbardziej popularnych należą między innymi mini pianki Marshmallow jak również cynamon. Nie bójmy się eksperymentować. Stwórzmy własną kompozycję smakową, a może nawet kilka. Wanilia, słony karmel, owoce cytrusowe, nutella, mięta a nawet chili może być dodatkiem do naszego „poprawiacza humoru”. Oczywiście, jeśli pozwolimy sobie na małe szaleństwo, to górę uwieńczy bita śmietana, która w połączeniu z czekoladą sprawdza się znakomicie.