Dlaczego cukier jest taki niezdrowy?

Wiemy jak smaczne mogą być lody z kremem, dobre ciasto czy pyszny kawałek czekolady. Chociaż każdy z nas ma swój ulubiony deser, jedną rzeczą, która łączy je wszystkie jest to, że zawierają dużo cukru. Jednak, aby zadbać o nasze zdrowie, nie wystarczy ograniczyć spożywanie deserów, ponieważ cukier jest obecny w 74% przetworzonej żywności. Na przykład odtłuszczony jogurt, jeden z tych z napisem „light” na etykiecie, również zawiera dużą ilość cukru.

Podczas gdy ideą jest stworzenie zrównoważonej i zdrowej diety, bez bycia niezwykle sztywnym, nie należy pomijać kontroli ilości cukru, który spożywamy w diecie. Dlaczego cukier jest zły? Zasadniczo jest to spowodowane tym, że cukier to puste kalorie, które nie dostarczają Ci witamin, minerałów i składników odżywczych, ale przyczyniają się bezpośrednio do różnych problemów zdrowotnych.

1. Jakie są rodzaje cukru?

Na początek warto wiedzieć, że cukier to węglowodan, który występuje naturalnie w różnych roślinach, głównie w trzcinie cukrowej lub burakach cukrowych. Istnieje kilka rodzajów cukru, które są używane w codziennym życiu do słodzenia żywności:

Cukier biały lub rafinowany: jest to najbardziej popularny i najczęściej spożywany rodzaj cukru na rynku. Pochodzi on z trzciny cukrowej i jest poddawany procesowi przemysłowemu, w którym traci wszystkie witaminy i minerały. Dostarcza tylko pustych kalorii.

Cukier naturalny: w tej kategorii znajdują się substancje słodzące, które nie zostały poddane sztywnym procesom przemysłowym. Najbardziej popularny jest cukier brązowy, cukier trzcinowy pełny lub panela. Również miód lub syrop klonowy.

2. Dlaczego jest szkodliwy dla naszego organizmu?

Teraz, gdy znasz już różne rodzaje cukru, przedstawimy ci główne powody dla których uważa się, że jest on szkodliwy dla naszego organizmu.

Cukier a zdrowie zębów: kiedy nasze spożycie tego pokarmu jest wysokie, jesteśmy podatni na rozwój ubytków w zębach. Dzieje się tak, ponieważ zawarte w cukrze cząsteczki energetyczne sprzyjają pojawianiu się i rozwojowi bakterii w jamie ustnej.

Insulinooporność: Insulina jest hormonem kluczowym dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Umożliwia wnikanie glukozy do komórek krwi i ułatwia jej spalanie. Jeśli insulina nie działa prawidłowo, nadmiar glukozy we krwi może wywołać poważne problemy metaboliczne, takie jak cukrzyca, zespół metaboliczny czy choroby układu krążenia.

Otyłość: skutki jakie każdy rodzaj żywności wywiera na nasz organizm są bardzo różne. Nie jest tak samo nasycić się kawałkiem białka, jak ciastkiem czekoladowym. Cukier zawiera fruktozę (tę samą substancję, którą naturalnie znajdujemy w owocach). Teraz, dlaczego cukier byłby tak zły, jeśli owoce nie są? Po prostu dlatego, że przetworzona fruktoza, spożywana w nadmiarze, wywołuje w organizmie senność lub spadek aktywności fizycznej, a jednocześnie nie powoduje sytości w obszarach mózgu kontrolujących głód. Powoduje to większą potrzebę spożywania większej ilości i słodszych pokarmów.