Jak zrobić Snickersa w domu?

Próbowałeś Snickersa? Z pewnością. Istnieją już od prawie 100 lat i do dziś są najpopularniejszymi batonikami na świecie. Dziś odtworzymy je w domu. Zauważcie, że nie jest to łatwy przepis, choć nie jest też szczególnie trudny, trzeba tylko wziąć pod uwagę kilka rzeczy, które zamierzam wam przedstawić żeby smakowały prawie jak oryginalne batoniki ze sklepu.

Słodycze z dostawą do domu

SKŁADNIKI:

Do karmelu:
150 g miękkich karmelków
25 g bitej śmietany
80 g niesolonych, prażonych orzeszków ziemnych

Do nugatu:
100 g kremu marshmallow
25 g masła orzechowego
65 g cukru pudru

Na polewę:
150 g czekolady mlecznej
150 g 70% ciemnej czekolady
60 g masła orzechowego

PRZYGOTOWANIE:

Zaczynamy od przygotowania warstwy karmelowej. Warstwa karmelowa musi być miękka, do tego potrzebujemy 150 g miękkich karmelków i 25 g bitej śmietany lub kremu do ubijania. Umieść oba składniki w rondelku na średnim ogniu, mieszaj za pomocą trzepaczki, aż karmelki całkowicie się rozpuszczą i powstanie jednolita masa. Następnie wyłączamy ogień i dodajemy 80 g prażonych orzeszków ziemnych bez soli i już obranych. Wymieszaj i możemy wypełnić naszą formę. Z podanych przeze mnie ilości składników wychodzi 7 batonów.

Następną warstwą jest nugat. Potrzebujemy kremu marsylskiego. Do miski wkładamy 100 g kremu, 25 g masła orzechowego i 65 g cukru pudru. Mieszamy za pomocą drewnianej łyżki, aż uzyskamy jednorodną masę.

Polewę przygotujemy w naczyniu żaroodpornym. Do miski wkładamy 150 g mlecznej czekolady, 60 g masła orzechowego i 150 g ciemnej czekolady. Umieść miskę nad rondlem z wodą i mieszaj trzepaczką. W ciągu kilku minut obie czekolady się roztopią, a masło będzie w pełni zintegrowane. Rozłóż nasze batoniki i zanurz je w roztopionej czekoladzie. Zostawiamy je na papierze pergaminowym, aż czekolada zastygnie. Następnie usuń nadmiar nożem. Na koniec, za pomocą szpikulca, wykonujemy typowe dla Snickersa rysunki. Przechowuj je w lodówce w szczelnym pojemniku, aż do momentu, gdy będą gotowe do spożycia.