Kawa jest jednym z tych napojów, które uwielbia i ceni praktycznie każdy. Niepowtarzalny smak i aromat kawy doceniany jest nie tylko o poranku, ale także podczas spotkań z przyjaciółmi i rodziną. Z uwagi na dużą dostępność różnych rodzajów kaw ziarnistych na rynku, warto wiedzieć czym się kierować, wybierając idealną.
Wybierając idealna kawę do ekspresu warto zapoznać się z jej rodzajami oraz cechami charakterystycznymi, które je wyróżniają. Współcześnie wyróżnia się trzy podstawowe typy kaw ziarnistych i są to Arabika, Robusta oraz Liberka. Pierwsza z nich czyli Arabika jest najbardziej popularnym typem kawy oraz najczęściej wybieranym przez wielbicieli napoju z niej wytwarzanego. Początkowo uprawiana tylko i wyłącznie na terenach południowej Arabii, obecnie uprawia się ją także w Kolumbii oraz Brazylii. Jej produkcja pokrywa około 70 % światowej produkcji kawy. Ziarna Arabiki odznaczają się długim i delikatnie wklęsłym kształtem, a na jednej ze stron widnieje rysa przypominająca literę S. Ten rodzaj kawy jest niezwykle trudny w uprawie. Temperatura na plantacji nie powinna przekraczać 30 stopni Celsjusza, natomiast opady nie mogą być wyższe niż 1500 mm rocznie. Podczas zastanawiania się którą kawę wybrać ,warto wiedzieć że Arabika występuje w wielu odmianach, a co najciekawszych pod względem smaku i zapachu zaliczyć należy:
– najstarszą z jej odmian – Bourbon, który sprawdzi się do wykonywania espresso oraz deserów kawowych,
– Typicę sprawdzającą się podczas parzenia espresso w ekspresach ciśnieniowych,
– Moccę o posmaku czekolady, idealną do parzenia cappuccino oraz espresso.
Drugim, znacznie łatwiejszym w uprawie gatunkiem kawy jest Robusta. Jej ziarna zawierają wysoką zawartość kofeiny. Ziarna Robusty są niewielkie (mierzą do 1 cm długości) oraz charakteryzują się zielonkawym kolorem. Kawa wykonana z Robusty będzie miała lekko gorzkawy smak, będzie tez ciemniejsza niż kawa wykonana z ziaren Arabiki. Na terenie Malezji jest natomiast produkowana kawa o nazwie Liberka. Odznacza się ciężkim smakiem oraz orzechowym kolorem. Dużą popularnością cieszą się też mieszanki Arabiki i Robusty np. https://www.sklepsegafredo.pl/segafredo-intermezzo,id3.html, które zapewniają wysokiej jakości smak oraz aromat. Co ważne, nie trzeba zastanawiać się jak mielić kawę tego typu, bowiem nadaje się ona zarówno do młynków ręcznych jak i ekspresów ciśnieniowych.
Na co zwrócić uwagę wybierając kawę ziarnistą do ekspresu?
Każde opakowanie dobrej jakości kawy powinno zawierać informacje określające miejsce uprawy ziaren. Jest to jedna z ważniejszych informacji, która powala określić z jakiej jakości kawą ma się do czynienia. Najbardziej pożądane są rodzaje kaw pochodzące z Brazylii oraz Kostaryki, z uwagi na najlepsze warunki klimatyczne panujące w tych rejonach.
Wybierając idealna kawę do ekspresu należy kierować się nie tylko jej rodzajem ale także smakiem, zapachem oraz kwaskowością. Aromat ma niebagatelne znaczenie jeśli chodzi o jakość samej kawy. Do najbardziej popularnych i najchętniej wybieranych należą aromaty orzechowe, korzenne oraz czekoladowe. Co ważne, Międzynarodowa Organizacja Kawy wyróżnia ich aż 18. Niskiej jakości kawę rozpozna się po sztucznym i chemicznym zapachu. Jednym z nieodłącznych elementów kawy jest jej kwaskowość. Pojęcia tego nie należy mylić z tzw. „kwaśną” kawą, która świadczy o wadliwej i nieprawidłowej uprawie ziaren. Sama kwaskowość kawy zależy od sposobu uprawy i warunków klimatycznych podczas uprawy. Ma ona na celu wyodrębnienie oraz wyróżnienie określonego posmaku jaki ma dawać kawa ziarnista, może to być zarówno posmak pomarańczy czy ananasa. To właśnie te kawy o dużym stopniu kwaskowości będą miały go najwięcej.
Smak oraz aromat kawy determinuje także sposób jej wypalania. Im mniej palona kawa, tym zawiera więcej kofeiny oraz jest łagodniejsza w smaku. Kilkukrotne wypalanie daje ziarna o kolorze ciemnobrązowym, charakteryzujące się mocnym smakiem oraz aromatem.
Szukając odpowiedzi na pytanie która kawa jest najlepsza, warto wziąć pod uwagę swoje indywidualne predyspozycje oraz to do robienia jakich typów napoi ma służyć. Warto kierować się przede wszystkim jej jakością, miejscem pochodzenia a także smakiem, aromatem oraz stopniem kwaskowości.