Prosty przepis na pyszną roladę czekoladową

Ciasta to sprawdzony deser do popołudniowej kawy czy uroczystość różnego rodzaju.

Jednak i ta forma może zacząć się kiedyś nudzić — wówczas warto sięgnąć po ten przepis i postawić na stolę roladę czekoladową, której smaczny krem zdoła podbić podniebienia domowników oraz gości.

Rolada czekoladowa – zachwyca smakiem, zachwyca wyglądem

Rolada jako ciasto to zwinięty blat biszkoptowy pokryty kremem — to sprawia, iż po przekrojeniu na kawałki prezentuje się bardzo elegancko. By uzyskać taki efekt, nie trzeba być mistrzem cukiernictwa, a postępować zgodnie z przepisem i zachować ostrożność podczas zwijania, wówczas deser będzie wyglądać tak, jak powinien. Posmakuje każdemu, nie tylko dorosłym — do dzieci z pewnością przemówi takie użycie czekolady.

Składniki na roladę czekoladową

Ciasto

  • 5 jajek
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki kakao
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju

Krem

  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 1 szklanka sera mascarpone
  • 3 łyżki cukru wanilinowego
  • 1 płaska łyżka zwykłego cukru

Przygotowanie rolady czekoladowej

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier i miksować dalej, aż kryształki nie będą wyczuwalne. Dodawać po jednym żółtku i łyżkę oleju, cały czas miksując — tym razem już na niskich obrotach.

Polecany przepis na deser: jak przygotować „rafaello” na krakersach bez pieczenia?

Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i startą na tarce o grubych oczkach czekoladą. Dodawać tę mieszankę stopniowo do ciasta. Wszystko razem wymieszać delikatnie, ale dokładnie za pomocą łyżki.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza. Ciasto wylać na dużą formę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównać jego powierzchnię. Piec około 15 minut do tak zwanego suchego patyczka.

Przygotować krem — śmietankę ubić, dodając na koniec cukier. Mascarpone chwilę miksować i dodawać partiami do bitej śmietany. Miksować do czasu uzyskania jednolitej masy. Biszkopt rozwinąć, posmarować kremem — na początku dawać najwięcej i zmniejszać ilość. Ciasto zrolować i wierzch posmarować jeszcze około 2 łyżkami kremu.