Przepis na pyszny i pożywny deser kawowy na osłodę dnia

Uwielbiasz smak i aromat kawy i nie wyobrażasz sobie dnia bez dawki kofeiny? Kawa nie tylko musi oznaczać napój, możesz wypróbować pewnego smacznego zamiennika lub dodatek do filiżanki kawy.

Szukasz mniej słodkiego deseru, który posmakuje Twojej rodzinie i gościom? Spraw przyjemność swojemu podniebieniu i wypróbuj tego wykwintnego sernika kawowego! Wejdź na portal www.barisci.pl i poczytaj więcej na temat różnych odmian kawy.

Kawowy sernik z dodatkiem czekolady

Składniki potrzebne do przygotowania sernika kawowego:

150 g herbatników kakaowych, 60 g masła, 1 kg twarogu sernikowego, 500 g serka mascarpone, 3 jajka, 2 szklanki cukru, cukier wanilinowy, 200 g czekolady gorzkiej o wysokiej zawartości kakao, 2 łyżki mąki, 1,5 łyżki likieru kawowego, 200 ml espresso

Przygotowanie:

Herbatniki kakaowe należy pokruszyć, a masło rozpuścić. Zmiksować herbatniki z masłem do uzyskania jednolitej masy. Masę wylać na formę, którą wcześniej należy wyłożyć papierem do pieczenia i dać do lodówki na 25 minut do schłodzenia. W ten sposób przygotowany jest już spód ciasta.

Do miski dodaj twaróg sernikowy, serek mascarpone, cukier, cukier wanilinowy i mąkę. Zmiksować składniki, dodać 3 jajka i wszystko wymieszać łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać 200 ml espresso oraz 1,5 łyżki likieru kawowego i zmiksować wszystkie składniki. Gorzką czekoladę należy połamać na mniejsze kawałki i dać do innej miseczki, pod nią ustawić garnek z wrzątkiem na małym ogniu. Czekoladę należy mieszać do momentu jej rozpuszczenia i poczekać aż ostygnie.

Do pozostałych składników dodać rozpuszczoną, ostudzoną gorzką czekoladę. Masę na sernik nałóż na przygotowane wcześniej ciasto. Piecz w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 50 minut. Sprawdź patyczkiem czy ciasto nie jest mokre. Przestudź w piekarniku i ostudzone daj do lodówki. Sernik możesz udekorować przed podaniem.