Smak snickersa zapewne wielu z nas doskonale kojarzy. Kto lubi takie orzechowo-karmelowo-czekoladowe smaki może sobie przygotować tartę o smaku snickersa.
Do przygotowania tej ekstrawaganckiej tarty snickers potrzebne nam będą następujące składniki
- 200 g herbatników,
- 70 g masła,
- prażone orzeszki ziemne do dekoracji tarty;
Składniki na masę karmelową
- 1 pełna szklanka śmietanki 30% do ciast i deserów,
- 1 szklanka orzechów ziemnych,
- 3/4 szklanki cukru drobnego,
- 2 łyżki wody; na masę orzechową
- 260 g kremowego serka śmietankowego,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 3/4 szklanki masła orzechowego; na polewę
- 2 tabliczki czekolady gorzkiej.
Przygotowanie tarty snickers
Na początek należy herbatniki drobno pokruszyć do średniej miski i następnie ucieramy na miazgę z wystudzonym roztopionym wcześniej masłem. Tak powstałą masą wylepiamy spód i boki formy na tartę. Całość pieczemy 10 minut czasu w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. W między czasie przygotowujemy masę karmelową.
W tym celu do rondla wsypujemy cukier, dodajemy 2 łyżki wody i całość podgrzewamy na małym ogniu, mieszając, do czasu aż powstanie jasnozłoty karmel. Zdejmujemy z ognia. Następnie do tak zrobionego karmelu powoli wlewamy śmietankę jednocześnie mieszając. Ponownie podgrzewamy na małym ogniu, do czasu aż powstanie nam gładka masa. Na końcu dodajemy orzeszki i wszystko należy wymieszać. Gotową masą wykładamy spód przygotowany wcześniej z ciastek. Następnie przygotowujemy krem orzechowy. W tym celu w misce serek ucieramy z cukrem pudrem i łączymy z masłem orzechowym.
Powstały krem rozsmarowujemy na warstwie karmelu i tak przygotowaną tartę schładzamy w lodówce. W między czasie jeszcze przygotowujemy polewę i w tym celu czekoladę gorzką łamiemy na kawałki, wrzucamy do naczynia i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Więcej łatwych przepisów na pyszne desery znajdziesz w serwisie https://www.slodkosci.pl/.
Sposób podania tarty snickers
Wyciągniętą, schłodzoną tartę polewamy i posypujemy posiekanymi orzeszkami. Na koniec jeszcze odstawiamy tartę w chłodne miejsce aby nam polewa zastygła. Kiedy już nam się schłodzi gotową tartę możemy śmiało podawać.