Tarta o smaku snickersa – łatwy przepis na pyszny deser

Smak snickersa zapewne wielu z nas doskonale kojarzy. Kto lubi takie orzechowo-karmelowo-czekoladowe smaki może sobie przygotować tartę o smaku snickersa.

Do przygotowania tej ekstrawaganckiej tarty snickers potrzebne nam będą następujące składniki

  • 200 g herbatników,
  • 70 g masła,
  • prażone orzeszki ziemne do dekoracji tarty;

Składniki na masę karmelową

  • 1 pełna szklanka śmietanki 30% do ciast i deserów,
  • 1 szklanka orzechów ziemnych,
  • 3/4 szklanki cukru drobnego,
  • 2 łyżki wody; na masę orzechową
  • 260 g kremowego serka śmietankowego,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 3/4 szklanki masła orzechowego; na polewę
  • 2 tabliczki czekolady gorzkiej.

Przygotowanie tarty snickers

Na początek należy herbatniki drobno pokruszyć do średniej miski i następnie ucieramy na miazgę z wystudzonym roztopionym wcześniej masłem. Tak powstałą masą wylepiamy spód i boki formy na tartę. Całość pieczemy 10 minut czasu w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. W między czasie przygotowujemy masę karmelową.

W tym celu do rondla wsypujemy cukier, dodajemy 2 łyżki wody i całość podgrzewamy na małym ogniu, mieszając, do czasu aż powstanie jasnozłoty karmel. Zdejmujemy z ognia. Następnie do tak zrobionego karmelu powoli wlewamy śmietankę jednocześnie mieszając. Ponownie podgrzewamy na małym ogniu, do czasu aż powstanie nam gładka masa. Na końcu dodajemy orzeszki i wszystko należy wymieszać. Gotową masą wykładamy spód przygotowany wcześniej z ciastek. Następnie przygotowujemy krem orzechowy. W tym celu w misce serek ucieramy z cukrem pudrem i łączymy z masłem orzechowym.

Powstały krem rozsmarowujemy na warstwie karmelu i tak przygotowaną tartę schładzamy w lodówce. W między czasie jeszcze przygotowujemy polewę i w tym celu czekoladę gorzką łamiemy na kawałki, wrzucamy do naczynia i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Więcej łatwych przepisów na pyszne desery znajdziesz w serwisie https://www.slodkosci.pl/.

Sposób podania tarty snickers

Wyciągniętą, schłodzoną tartę polewamy i posypujemy posiekanymi orzeszkami. Na koniec jeszcze odstawiamy tartę w chłodne miejsce aby nam polewa zastygła. Kiedy już nam się schłodzi gotową tartę możemy śmiało podawać.