Jak wybrać foremki do pieczenia babeczek i ciasteczek?

Przepisy na domowe ciasteczka lub muffinki są niezwykle proste. Łatwe do wykonania ciasto trzeba tylko „ubrać” w odpowiednią formę, by już po kilkunastu minutach pieczenia móc cieszyć się pysznym smakiem kruchych ciasteczek maślanych, pierniczków czy słodkich babeczek. W co wyposażyć swoją kuchnię, aby móc robić takie podwieczorki jak najczęściej? Niezbędne będą akcesoria kuchenne do pieczenia – niedrogie, łatwe i wygodne w użyciu.

Foremki do muffinek – czego potrzebujesz do tych słodkości?

Muffinki to bardzo charakterystyczne ciastka, które w czasie pieczenia znacząco powiększają swoją objętość, tworząc urocze, wylewające się z formy „grzybki”. Można je później dowolnie udekorować, by stały się jeszcze piękniejsze. Babeczki można piec w różnych formach, w zależności od potrzeb czy preferencji. Foremki do muffinek w postaci blachy pokrytej powłoką nieprzywierającą mają specjalne wgłębienia, pozwalające na wypieczenie muffinek o odpowiedniej wielkości i idealnym kształcie. Można nakładać do nich ciasto bez potrzeby smarowania blachy tłuszczem, czy wykładania papilotkami – choć papierowe foremki mogą okazać się przydatne w późniejszym serwowaniu babeczek w higieniczny sposób, a przy okazji udekorowaniu ich.

Silikonowe, pojedyncze foremki do muffinek to również opcja zapobiegająca przywieraniu ciasta, którą można używać z papilotkami lub bez. Takie foremki sprzyjają wygodnemu układaniu muffinek na blasze w dowolnej konfiguracji – na przykład pomiędzy innymi ciasteczkami.

Wykrawacze do ciasta – niezbędne u miłośników ciasteczek

Ciasteczka czekoladowe, maślane czy jakiekolwiek inne, to nie tylko domena małych dzieci. Uwielbiają je także dorośli, a włożone do szklanego słoika mogą stać się doskonałą przekąską dla wszystkich domowników. To także świetna zabawa – szczególnie przy wykrawaniu z ciasta różnych wzorów.

Tradycyjne wykrawacze do ciasta ze stali nierdzewnej w różnych kształtach przydają się w każdym domu, aby łatwiej było stworzyć dzięki nim blachę pełnią smakowitych ciasteczek. Powinny się charakteryzować nie tylko odpornością na korozję, ale również na gromadzenie się w szczelinach kawałków ciasta, utrudniających utrzymanie tych foremek w czystości.

Czym się kierować przy wyborze foremek i wykrawaczy?

Do pieczenia tradycyjnych ciasteczek warto mieć w domu wykrawacze w różnych kształtach, wykonane ze stali nierdzewnej, o ostrych krawędziach i bez nitowanych wykończeń, w których mogłoby się gromadzić ciasto. A kształty? Tu panuje pełna dowolność – wybierz po prostu takie, które Ci się podobają, i które chciałbyś tworzyć w swojej kuchni!

Kupując foremki do babeczek warto postawić na specjalne nieprzywieralne blachy, które umożliwiają wstawienie wielu babeczek na raz do piekarnika. Jednak biorąc pod uwagę, że są to akcesoria kuchenne w bardzo niskiej cenie, można pokusić się o zakup kilku blaszek – o różnej liczbie wgłębień i ich zróżnicowanej wielkości. Dobrze jest również mieć w domu silikonowe formy do muffinek – w tym przypadku od przybytku głowa nie boli, bo zawsze może nadarzyć się potrzeba upieczenia bardzo małej lub dużo większej niż zwykle liczby babeczek, a wtedy każda foremka się przydaje!