Masz ochotę na coś oryginalnego, ale nie do końca wiesz na co masz ochotę.
Bardzo dobrym pomysłem, aby zaskoczyć gości, czy rodzinę jest ciasto zwane białym lionem, smak tego ciasta powoduje że przenosimy się dosłownie na inny level, może i wykonanie jak i składniki są troszkę wymagające, to smak zrewanżuje nam wszystko.
Dosłownie rozpływa się w ustach. Do zrobienia bomby kalorycznej potrzebujemy kilka składników.
Składniki potrzebne na wykonanie ciasta biały lion
Biszkopt na ciasto biały lion:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
Masa śmietankowa do ciasta biały lion
- 500 ml śmietanki 36%
- 250 g mascarpone
- 50 g białej czekolady
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 śmietan-fix
Ciasto biały lion – dodatkowo:
- 130 g ryżu preparowanego
- 1 puszka masy kajmakowej ok. 400 g
- opcjonalnie czekoladowe posypka.
Jak przygotować przepyszne ciasto biały lion?
Na samym początku zajmiemy się biszkoptem, oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną mase wraz z odrobiną soli, powinna powstać piękna biała piana, bardzo sztywna, miksujemy je na najwyższych obrotach przez parę minut. Następnie do ubitej piany dodajemy stopniowo cukier ciągle miskując, cały cukier musi bardzo dobrze rozbić się w masie.
Do gotowej masy dodajemy żółtka i miksujemy na mniejszych obrotach tak ażeby wszystko się połączyło ze sobą. Teraz dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną przesianą przez sitko. Wszystko mieszamy ponownie ze sobą za pomocą łyżki. Blachę do biszkoptu wykładamy papierem do pieczenia lekko smarujemy tłuszczem. Naszą masę wylewamy na blaszkę, nastawiamy piekarnik do temperatury 170 stopni, i pieczemy biszkopt 30-35 minut, gdy biszkopt sie upiecze otwieramy lekko drzwiczki piekarnika, aby wystudzić go. Gdy biszkopt przestygnie musimy go przeciąć na dwie części w zdłuż, lekko pokrapiamy biszkopty wodą. Dolny biszkopt wkładamy spowrotem do blaszki.
Masa kajmakowa musi rozpływać się, tak więc wkładamy puszkę do kąpieli wodnej, trzymamy przez chwilę aż masa będzie lejąca. Do naszej masy kajkamowej dodajemy ryż preparowany i jeszcze przez chwilkę trzymamy w kąpieli wodnej. Wszystko mieszamy ze sobą. Teraz naszą masę kajmakową wykładamy na dolny biszkopt lekko dociskając go, łyżką rozprowadzamy go po całym dolnym biszkopcie. Masę śmietankową robimy tak: Pół tabliczki białej czekolady musimy roztopić w kąpieli wodnej, pamietajmy o mieszaniu, gdy sie roztopi odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, schłodzoną śmietankę ubijamy wraz z cukrem pudrem, oraz fixem robotem na najwyższych obrotach. W osobnej misce serek mascarpone miksujemy lekko z roztopioną czekoladą, po czym dodajemy do naszego kremu.
Całość miskujemy tak aby nasze składniki się dobrze ze sobą połączyły. Około 3/4 naszego kremu śmietankowego nakładamy na masę kajmakową, następnie nakładamy górną część biszkoptu na masę. Resztę kremu smarujemy na górną część ciasta wyrównując wszystko, na sam koniec dekorujemy czekoladową posypką, bądź inną jaką lubimy.
Jeśli zasmakował Ci biały lion, to wypróbuj też przepis na ciasto leśna wariacja.