Które pokarmy są najbardziej uzależniające? – 3 najpopularniejsze przykłady

Czy wiesz, że istnieją pokarmy, które mogą uzależniać? Niestety, jest to prawda i wiele osób można uznać za uzależnionych od różnych rodzajów żywności, które zazwyczaj są szkodliwe dla organizmu, takich jak czekolada czy słodzone napoje bezalkoholowe. Poniżej omawiamy je i ich wpływ na nasze zdrowie.

Co może uzależniać? – podstawowe informacje

Wiele badań wskazuje, że żywność o dużej zawartości tłuszczu i cukru może uzależniać i mieć działanie podobne do narkotyków. Żywność uzależniająca zazwyczaj nie występuje w stanie naturalnym. Są to często bardzo przetworzone produkty spożywcze, do których dodaje się tłuszcze trans, rafinowane cukry i mąki wyłącznie w celu wywołania uzależnienia po ich zjedzeniu lub skosztowaniu. Im wyższe stężenie substancji uzależniającej w tych produktach, tym większa zdolność do wywoływania uzależnienia u danej osoby. Dlatego właśnie napój alkoholowy, taki jak likier jeżynowy, może być bardziej uzależniający niż piwo.

Z drugiej strony, żywność bardzo przetworzona częściej powoduje skok poziomu cukru we krwi niż żywność naturalna. Cukier w tabliczce czekolady to nie to samo, co cukier w bananie. Cukier zawarty w czekoladzie jest wchłaniany znacznie szybciej niż ten zawarty w bananach, co powoduje większe uzależnienie.

Najbardziej uzależniająca żywność

Jak już wspomnieliśmy powyżej, największe uzależnienie wywołuje zwykle żywność ultraprzetworzona, choć mogą być też pokarmy bardziej naturalne, które wywołują u danej osoby uzależnienie w ten sam sposób.

Pokarmy takie jak czekolada, lody, chipsy, pizze czy ciastka zawierają duże ilości tłuszczów i cukrów, co sprawia, że osoba chce je jeść. Większość tych produktów zawiera również glutaminian sodu, substancję, która wpływa na część mózgu, powodując, że dana osoba je więcej, niż naprawdę potrzebuje, aby się nasycić.

  1. Oprócz czekolady mlecznej, kakao jest naturalnym środkiem spożywczym, który uzależnia. Wynika to z obecności andanamidu, substancji, która wiąże się z receptorami kannabinoidowymi, wywołując u ludzi uzależnienie.
  2. Ser to kolejny naturalny produkt spożywczy, który może uzależniać. Dzieje się tak, ponieważ ser w procesie fermentacji zawiera duże stężenie białek pochodzących z mleka, zwanych kazeinami. Kazeiny te mają silne działanie opioidowe, wpływając na układ nerwowy człowieka.
  3. Kawa to kolejny naturalny produkt spożywczy, który może powodować uzależnienie i współuzależnienie. Dzieje się tak za sprawą kofeiny i jej wpływu na receptory w mózgu. Długotrwałe narażenie na działanie kofeiny powoduje, że osoba regularnie pijąca kawę staje się silnie uzależniona, jeśli nagle przestanie ją pić. Osoby te mogą nawet doświadczać bólów głowy, ponieważ skład chemiczny ich mózgu zmienia się po dłuższej ekspozycji na kofeinę.

A może zrobisz sobie cheat day, czyli dzień bez ograniczeń w jedzeniu? Warto o tym pamiętać, aby całkowicie nie zatracić się w dietach i odchudzaniu.

Podsumowanie artykułu o uzależniających pokarmach

Istnieją naturalne produkty żywnościowe, które mogą uzależniać, ale najczęściej jest to spowodowane spożywaniem żywności bardzo przetworzonej. Większość z tych produktów składa się z cukrów rafinowanych i jest uzależniająca. Wystarczy powiedzieć, że te pokarmy są dość szkodliwe dla zdrowia, dlatego zaleca się ich unikanie w miarę możliwości i spożywanie innych, znacznie zdrowszych produktów.