Przepis na piernik jest bardzo stary, sięga dokładnie X wieku, kiedy to prosty ormiański mnich z odległego greckiego miasta Nicopolis przywiózł go do Francji i nauczył francuskich mnichów, jak go przygotowywać i piec. Piernik ten był tak smaczny, że rozprzestrzenił się po całej Europie, aż w końcu zadomowił się na północy kontynentu, stając się typowym daniem w tych krajach w okresie Bożego Narodzenia, czyli późną jesienią i zimą.
Piernik jest tak smaczny, że nawet Jaś i Małgosia znaleźli się w chatce czarownicy, która była wybudowana z piernika, aby kusić dzieci. Na przykład w Anglii piernik nosi nazwę „gingerbread” i jest to rodzaj biszkoptu, który można jeść na śniadanie lub jako przekąskę. Tak czy inaczej, jest to piernik, który od wieków podbija podniebienia całego świata, w Polsce dowodem na to jest Toruń, który słynie z piernika. Czy wiesz dlaczego? Odsyłamy Cię do tego artykułu. Kiedy piernik się piecze, zapach, który unosi się w domu jest tak aromatyczny i wyjątkowy, że zaostrza apetyt każdego.
Przygotuj ten pyszny przepis na piernik i ciesz się nim z rodziną przy filiżance herbaty, kawy lub szklance mleka.
Składniki:
- 3 jajka
- 1 filiżanka brązowego cukru
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki imbiru w proszku
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
- 100 gramów miodu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu mielonego
- ¾ szklanki ciepłego ciemnego piwa
- 1/3 szklanki oleju słonecznikowego
- ¼ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
Jak przygotować piernik:
- W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon, pieprz i imbir w proszku.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- W średnim rondlu podgrzej piwo na średnim ogniu, aż do wrzenia, mieszając od czasu do czasu. Zdejmij piwo z ognia i dodaj sodę oczyszczoną, aby uzyskać musującą, spienioną mieszankę. Dodaj brązowy cukier i miód i mieszaj do rozpuszczenia.
- Osobno ubij jajka, olej roślinny i starty świeży imbir do gładkiej konsystencji.
- Wlej mieszaninę piwa do jajek
- Następnie dodaj mąkę i wymieszaj wszystko okrężnymi ruchami.
- Wysmaruj tłuszczem formę do pieczenia i oprósz mąką. Następnie umieść na niej ciasto.
- Piecz przez 35 minut lub do momentu, gdy po nakłuciu igłą ciasto się nie odrywa.