Przepis na obłędne tiramisu z truskawkami – oczaruj najbliższych tym deserem!

Dobry deser po smacznym obiedzie – brzmi doskonale. Słodkości w każdej formie idealnie dopełnią posiłek i pozwolą na chwilę błogiego zapomnienia.

Nie potrzeba do tego trudno dostępnych składników, czy ogromnych nakładów pracy i czasu. Jak przygotować pyszny deser, który zadowoli każdego łasucha, a jednocześnie jego wykonanie będzie proste i szybkie?

Truskawkowe tiramisu – co warto wiedzieć?

To doskonała alternatywa dla tradycyjnego włoskiego deseru. Z dodatkiem świeżych owoców smakuje wspaniale. Idealny w sezonie wakacyjnym – słodki, ale jednocześnie rześki, dzięki dodaniu pysznych owoców.

Z podanych proporcji wyjdzie około 3-4 porcje deseru. Gwarantuje, że taka wersja tiramisu zasmakuje każdemu i zniknie ze stołu w mgnieniu oka!

Składniki na truskawkowe tiramisu:

  • 3 jajka
  • 500 g mascarpone
  • 100 g cukru
  • 150 g truskawek
  • 200 g podłużnych biszkoptów
  • 200 ml mocnego espresso
  • 1 łyżeczka kakao

Sprawdź też przepis z portalu justfood.pl na prosty deser, który podbije serce Twoich najbliższych – Panna cotta.

Truskawkowe tiramisu – jak przygotować?

Jajka wyciągamy z lodówki na kilka godzin przed rozpoczęciem przygotowywania deseru – muszą być w temperaturze pokojowej. Naczynia, w którym będą ubijane jajka muszą być suche. Zaczynamy przygotowywać deser.

Oddzielamy białka od żółtek. Białka z odrobiną soli ubijamy mikserem na sztywną pianę. W drugim naczyniu ubijamy żółtka z cukrem. Masa powinna być puszysta i dobrze ubita.Dodajemy do niej po łyżce mascarpone, naprzemiennie miksując. Na koniec konsystencja powinna być gęsta i stabilna. Do masy stopniowo dodajemy ubite białka.

Delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki do połączenia składników. Na dno pucharków wykładamy 2 biszkopty, które uprzednio moczymy w przestudzonej kawie (z jednej strony, aby biszkopt nie rozpadł się). Na biszkopty nakładamy dwie łyżki kremu, a na niego umyte i pokrojone truskawki. Czynność powtarzamy do zapełnienia pucharka. Przekładamy tak, aby krem był ostatnią warstwą. Posypujemy obficie kakao. Deser wkładamy do lodówki na 3 godziny. Smacznego!