Dobry deser po smacznym obiedzie – brzmi doskonale. Słodkości w każdej formie idealnie dopełnią posiłek i pozwolą na chwilę błogiego zapomnienia.
Nie potrzeba do tego trudno dostępnych składników, czy ogromnych nakładów pracy i czasu. Jak przygotować pyszny deser, który zadowoli każdego łasucha, a jednocześnie jego wykonanie będzie proste i szybkie?
Truskawkowe tiramisu – co warto wiedzieć?
To doskonała alternatywa dla tradycyjnego włoskiego deseru. Z dodatkiem świeżych owoców smakuje wspaniale. Idealny w sezonie wakacyjnym – słodki, ale jednocześnie rześki, dzięki dodaniu pysznych owoców.
Z podanych proporcji wyjdzie około 3-4 porcje deseru. Gwarantuje, że taka wersja tiramisu zasmakuje każdemu i zniknie ze stołu w mgnieniu oka!
Składniki na truskawkowe tiramisu:
- 3 jajka
- 500 g mascarpone
- 100 g cukru
- 150 g truskawek
- 200 g podłużnych biszkoptów
- 200 ml mocnego espresso
- 1 łyżeczka kakao
Sprawdź też przepis z portalu justfood.pl na prosty deser, który podbije serce Twoich najbliższych – Panna cotta.
Truskawkowe tiramisu – jak przygotować?
Jajka wyciągamy z lodówki na kilka godzin przed rozpoczęciem przygotowywania deseru – muszą być w temperaturze pokojowej. Naczynia, w którym będą ubijane jajka muszą być suche. Zaczynamy przygotowywać deser.
Oddzielamy białka od żółtek. Białka z odrobiną soli ubijamy mikserem na sztywną pianę. W drugim naczyniu ubijamy żółtka z cukrem. Masa powinna być puszysta i dobrze ubita.Dodajemy do niej po łyżce mascarpone, naprzemiennie miksując. Na koniec konsystencja powinna być gęsta i stabilna. Do masy stopniowo dodajemy ubite białka.
Delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki do połączenia składników. Na dno pucharków wykładamy 2 biszkopty, które uprzednio moczymy w przestudzonej kawie (z jednej strony, aby biszkopt nie rozpadł się). Na biszkopty nakładamy dwie łyżki kremu, a na niego umyte i pokrojone truskawki. Czynność powtarzamy do zapełnienia pucharka. Przekładamy tak, aby krem był ostatnią warstwą. Posypujemy obficie kakao. Deser wkładamy do lodówki na 3 godziny. Smacznego!