5 pomysłów na zdrowy obiad

Sposób jaki gotujemy wpływa na jakość naszego życia. Jeżeli nie wiesz co ugotować bliskim to mamy dla Ciebie 5 pomysłów na zdrowy obiad!

Pożywienie jakie jemy bezpośrednio wpływa na stan naszego organizmu, dlatego warto zadbać żeby dostarczać mu najlepszej jakości składniki, które są bogate w minerały oraz wartości odżywcze.

Poznaj przepisy na zdrowe jedzenie, które będzie nie tylko pyszne i pożywne, ale też wprowadzi nowości do Twojej codziennej diety.

Kaszę jaglaną łączymy z grochem

Kasza jaglana może posłużyć do stworzenia aromatycznego dania indyjskiego. Kasza ma słodkawy posmak, który będzie idealnie pasował w połączeniu z mlekiem kokosowy.

Kasze przygotuj wcześniej podobnie jak groch połówki. Groch można namoczyć przez noc co przyspieszy jego gotowanie. Bulion warzywny posłuży pod kaszę, dzięki czemu już na samym początku zyska ciekawy smak. Dwa ząbki czosnku, szczypta soli oraz tarty imbir dodadzą aromatu.

Całość zblenduj na jednolitą masę. Na samym końcu dodajemy przyprawy indyjskie oraz mleko kokosowe.

3 warianty na zdrowy posiłek z makaronem orkiszowym

Biały makaron orkiszowy występuje w różnych wariantach.

Świderki sprawdzą się do śmietanowo-pieczarkowego sosu, który będzie doprawiony pieprzem oraz posypany świeżą natką pietruszki.

Nitki będą pasowały do zupy krem z pomidorów. Warzywa kroimy i gotujemy aż do ich całkowitego zmięknięcia. Jeżeli chcesz żeby krem był intensywniejszy możesz dodać do niego łyżkę przecieru pomidorowego. Wyciśnij przez praskę czosnek dla pysznego aromatu oraz udekoruj liśćmi zielonej bazylii.

Muszelki można podać w towarzystwie jesiennych warzyw. Pokrojoną w kostkę paprykę, cukinię oraz kawałki dyni duś pod przykryciem na małym ogniu, a następnie całość pomieszaj doprawiając wedle uznania.

Niecodzienne zastosowanie kaszy

Kasza gryczana biała niepalona może posłużyć jako baza pod kotlety wegetariańskie.

Kaszę zalewamy bulionem i gotujemy ją do miękkości. Musimy pilnować żeby się nie rozgotowała. Kiedy będzie wystarczającej konsystencji mielimy ją wraz z białym serem.

Czas na przyprawy. Słodka papryka doda łagodności, dlatego powinna być przełamana ostrzejszą przyprawą np. pieprzem ziołowym żeby potrawa nie wyszła mdła.

Powstałą masę formujemy w dłoniach, a następnie obtaczamy w sezamie bądź płatkach owsianych.

Zdrowe obiady to takie, w których unikamy smażenia potrwa na oleju. Dlatego kotleciki wykładamy na papier do pieczenia i pieczemy w piecu w temperaturze 180 stopni aż do ich zarumienienia.

Najzdrowsze obiady to takie, które wykorzystują jak najwięcej składników ekologicznych, opierają się o sezonowe warzywa oraz unikają przetworzonych i gotowych posiłków. Zadbaj o zdrową kuchnie żeby cieszyć się długim zdrowiem.