Czy można jeść mięso i słodycze w ciąży?

cukierniaslupek.pl > Słodycze > Czy można jeść mięso i słodycze w ciąży?

Czy można jeść mięso i słodycze w ciąży?

Często powiela się mit, jakoby niektóre podstawowe produkty spożywcze były czymś niedozwolonym dla kobiet w ciąży, podczas gdy tak naprawdę nie są one dla nich w żadnym stopniu szkodliwe. Chodzi tu głównie o słodycze i mięso. Jak to więc jest z produktami należącymi do tych dwóch grup? Czy dieta w ciąży może je uwzględniać? A jeśli tak, no to w jakich ilościach?

Zacznijmy od słodyczy. To taki idealny przykład typowo niezdrowego produktu. Nie ma w nich niestety niczego dobrego, mimo iż przeciętny człowiek chciałby, aby tak właśnie było. Słodycze wypakowane są głównie cukrem, utwardzonymi tłuszczami roślinnymi, konserwantami i dodatkową chemią. Nie są więc dobre dla ciała, ale jednak są dobre dla duszy. Czasami każdy ma przecież nieodpartą ochotę na zjedzenie czegoś słodkiego. Kobietom w ciąży takie sytuacje przytrafiają się szczególnie często. Można wtedy usiłować walczyć swoją silną wolą albo poddać się pokusie i zjeść ten “zakazany” słodycz. Na co dzień, gdy odczuje się ochotę na coś słodkiego, warto jednak sięgać najpierw po owoce, które mają witaminy i błonnik, albo po domowe wypieki. W ostatnim czasie stworzono mnóstwo przepisów na fantastyczne i zdrowe “fit” przekąski. Niektóre z nich bazują wyłącznie na trzech czy czterech składnikach. Takie słodycze można sobie przygotować w kilka minut, by zaspokoić swój apetyt, a jednocześnie nie jeść niczego typowo niezdrowego.

Dlaczego cukier jest taki niezdrowy?

A czy dieta w ciąży powinna składać się z mięsa czy lepiej jednak całkowicie usunąć je z jadłospisu? To już zależy od woli kobiety. Ale jeśli lubi ona mięsne dania, dalej może je spokojnie spożywać, ograniczając tylko ilość mięsa w jednej porcji. Po prostu nie należy z nim przesadzać. Warto też odstawić całkowicie mięso czerwone na rzecz tego białego, czyli np. drobiu, które jest zdrowsze i zawiera mniej nasyconych kwasów tłuszczowych. Mięso w diecie ciężarnej jest wręcz potrzebne, bo to niemalże jedyne źródło witaminy B12 i jeden z lepszych dostawców żelaza. Te dwa związki są natomiast niezbędne dla utrzymania prawidłowego zdrowia.