Dwukolorowe ciasto z galaretką

ciasto

Do przygotowania tego ciasta potrzebne nam będą następujące składniki:

Na ciasto jasne – 1 jajko, 3 szklanki mąki tortowej, 255 g margaryny, 1 szklanka cukru; na masę z kakao – 3 jajka, 1 szklanka gęstej śmietany 18%, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżeczki kakao o niskiej zawartości tłuszczu (na przykład DecoMorreno); na masę budyniową – 500 ml mleka, 200 g masła, 1 duże opakowanie cukru waniliowego (16 g), 1 szklanka cukru, 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki pszennej; ponadto – 2 opakowania galaretki truskawkowej, papier do pieczenia.

Przygotowanie

Przygotujmy ciasto jasne: z podanych składników zagniećmy ciasto, uformujmy kulę, zawińmy w folię i włóżmy na pół godziny czasu do zamrażalnika. Przygotujmy masę z kakao: białka ubijmy. Dodajmy żółtka, cukier, kakao, śmietanę i sodę oczyszczoną, wymieszajmy. Przygotujmy masę budyniową: w 1/2 szklanki mleka rozmieszajmy obie mąki (pszenną, ziemniaczaną). Pozostałe mleko zagotujmy z cukrem i cukrem waniliowym. Na wrzące mleko wlejmy rozpuszczoną w mleku mąkę, zagotujmy, ostudźmy. Miękkie masło utrzyjmy, dodając partiami budyń.

Zapewnij swoim kubkom smakowym niebiańską ucztę z przepisem na cudne batoniki nanaimo.

Natomiast galaretki przyrządźmy według przepisu na opakowaniu. Jasne ciasto zetrzyjmy na tarce o grubych oczkach, dodajmy do masy z kakao, wymieszajmy. Następnie ciasto wlejmy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 25 x 40 cm. Całość wstawmy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni Celsjusza i pieczmy około 24-27 minut czasu. Następnie na ostudzone ciasto wyłóżmy masę budyniową i równomiernie rozsmarujmy. Na krem wylejmy tężejącą galaretkę. Wstawmy do lodówki do całkowitego stężenia.