Rogaliki z jabłkami czyli idealna propozycja na śniadanie (zrobisz je w 15 minut!)

Świeże, pachnące i pyszne rogaliki na śniadanie? To prostsze niż Ci się wydaje. Najlepsze jest to, że zrobisz je w mgnieniu oka, a jeszcze szybciej znikną z Twojego talerza.

Pyszne śniadanie? Rogaliki z jabłkami!

Rewelacyjny przepis spodoba się szczególnie tym, którzy kochają jeść świeże wypieki o poranku, np. z dodatkiem kawy. Co ważne, do ich przygotowania wystarczy tylko kilka składników.

Rogaliki to sprytny sposób na oczarowanie gości lub znajomych, a jeśli Twoi najbliżsi polubią rogaliki, to możesz zaproponować im wycieczkę do Muzeum Rogalowe w Poznaniu.

Te rogaliki zrobisz w mniej niż 15 minut!

Trzy składniki i 15 minut-to wystarczy, aby zaintrygować i zaspokoić podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy. W czasie pieczenia deseru, cały Twój dom wypełni niesamowity zapach pieczonego jabłka i cynamonu. Nic tak doskonale nie łączy się z tymi owocami, jak ta cudowna przyprawa. Rogaliki z jabłkami są trafnym pomysłem na śniadanie, lecz świetnie sprawdzą się także jako podwieczorek lub błyskawiczny deser.

Składniki na pyszne rogale z jabłkami

  • 3 jabłka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • cynamon

Przygotowanie pysznych rogali z jabłkami

Rozpakuj ciasto francuskie, rozwiń je, a potem pokrój w trójkąty. Pozbaw jabłka skórki i pokrój je w małą kostkę, przesyp do miski i wsyp cukier. Całość oprósz cynamonem. Na środku każdego trójkąta nałóż łyżką jabłkowego nadzienia i zawiń do środka kształtując urocze rogaliki.

Po stworzeniu wszystkich, ułóż je na blasze do pieczenia wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem. Wstaw rogaliki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Powinny się piec około 12-15 minut. Po upływie określonego czasu, gdy wszystkie się zarumienią, wyjmij je z pieca. Możesz jeść je od razu np. z ulubionym dżemem owocowym i szklanką ciepłego mleka. Słodki deser możesz posypać migdałami lub prażonymi orzechami. Dzięki temu będą jeszcze bardziej apetyczne i chrupiące.